woensdag 9 november 2016

Traumpfade: Het 'Vulkanpfad'



Het Vulkanpfad is een van de 26 ‘Traumpfade’ die liggen in het gebied van de Rijn-Moezel-Eifel in Duitsland. Alle Traumpfade zijn aangemerkt als ‘Premium’ wandelroute door het Duitse wandelaarsinstituut. Dat betekend ook dat ze zeer goed bewegwijzerd zijn.

Bewegwijzering onderweg
Het Vulkanpfad is een van de kortere, maar daarom niet minder mooie, routes. De route telt volgens het boekje 6,6 kilometer. Aan het einde van de wandeling gaf onze GPS toch 9,3 kilometer aan. De route biedt prachtige uitzichten over de vulkanen van de oostelijke Eifel. Leuk in deze route is dat er met enige regelmaat borden langs de route staan die wat vertellen over het ontstaan van de vulkanen en die een kijkje geven in het verleden, de tijd van de steengroeven.

Je kunt natuurlijk op meerdere punten de route instappen, maar wij zijn gestart op het officiële startpunt bij de parkeerplaats in Ettringen. Achteraf kwamen we tot de conclusie dat we de route andersom hebben gelopen dan de meeste mensen doen. Het maakt gelukkig niet uit, want beide kanten op is de bewegwijzering prima.

Gedurende de route is er wat klimmen en dalen, maar niet extreem. De hele route is goed te lopen. Ook voor gezinnen met kinderen die we veel tegenkwamen onderweg.


Wij liepen de wandeling in mei, in het hemelvaart weekend. Dat bleek precies de goede tijd om naast de mooie uitzichten over de vulkanen ook te kunnen genieten van de golvende gele koolzaadvelden.

Vanaf de parkeerplaats kwamen we al snel in het bos van de Kottenheimer Büden. De route loop dan een stuk door het bos waar we al snel de rotstekening van de middeleeuwse ridder Junker Schilling tegenkwamen.


Vanuit het bos komen we terecht in een haast idyllisch mijnlandschap waar tal van overblijfselen uit de tijd van de basaltindustrie te vinden zijn.



Uiteindelijk bracht dit ons bij de zuidoostelijke kraterrand waar we konden genieten van uitzichten op de steengroeve van Bellberg en de vulkanen Hochsimmer, Bellberg, Sulzbusch en Hochstein. Een kort uitstapje naar de Wäenloft - Hött boven is hier zeker aan te raden. Even lekker bijkomen na deze klim. De route vervolgend komen er steeds meer indrukwekkende rotswanden in zicht. Hier vind je ook de ‘Sieben Stuben’. Kleine grotjes die in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden als schuilplaats.



Via de opgedroogde zuidelijke lavastroom klimmen we hier door een prachtig bos naar naar de westelijke kraterrand. Vanaf hier is het nog even een flinke klim naar de top van de Ettringer Bellberg, maar deze inspanning werd beloond met een prachtig panoramisch uitzicht over het vulkaanlandschap van de oostelijke Eifel! Vanaf hier dalen we ontspannen af. Eerst langs een vrij steile weidehelling en al snel komen we terug in de bewoonde wereld. Het laatste stuk lopen we bergafwaarts door het dorp terug naar de parkeerplaats.



Afstand: 7,9 km
Minimale hoogte: 283 m
Maximale hoogte: 447 m
Totale stijging: 273 m
Totale daling: 261 m




Geen opmerkingen:

Een reactie posten